Marija Bogdanović

Marija Bogdanović

Marija Bogdanović

Marija Bogdanović je rođena 1976. u Beogradu. Osnovne i magistarske studije klasičnih nauka završila je na Filološkom fakultetu Moskovskog državnog Univerziteta Lomonosov u Rusiji. Živela je nekoliko godina u Italiji, gde je izučavala italijanski jezik i književnost i stekla diplomu profesorke italijanskog jezika Univerziteta iz Sijene. Menadžement i poslovnu administraciju počinje da izučava na studijama FEFA, a master zvanje stiče na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Prošla je mnogobrojne specijalističke obuke iz oblasti održivog razvoja, zaštite životne sredine, upravljanja otpadom, urbanog i lokalnog razvoja, kao i multisektorskih pristupa upravljanju projektima.

Marija ima 17 godina profesionalnog menadžerskog iskustva na projektima koje u ime nemačke Vlade sprovodi GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GmbH. Dosadašnju karijeru je posvetila reformskim procesima i razvoju državne uprave i lokalne samouprave u različitim oblastima od prioreta za proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Ima dugogodišnje iskustvo u umrežavanju i uspostavljanju partnerstava između relevantnih aktera u regionu Jugoistočne Evrope, kao i u razmeni znanja i tehnologija između država članica EU i Srbije.

Svoje ekspertize pruža na polju strateškog planiranja i razvoja institucionalnih kapaciteta u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja. Još 2015. godine pokreće prve projekte sa ciljem sagledavanja prednosti uvođenja cirkularne ekonomije za razvoj privrede u Srbiji. Trenutno vodi trogodišnji projekat koji GIZ sprovodi u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine – „Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena u Srbiji“, ukupne vrednosti 5 mil. EUR, koji se bavi stvaranjem mogućnosti za primenu cirkularne ekonomije na nacionalnom i lokalnom nivou. Osim toga, pokrenula je pilot projekat upravljanja otpadom od hrane i viškovima hrane u gradu Beogradu koji GIZ sprovodi u saradnji sa UNDP. Najuticajnija međunarodna organizacija u oblasti upravljanja otpadom ISWA (International Solid Waste Association) uvrstila je istraživanje o stanju neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, koje je njen tim sproveo u Srbiji, na drugo mesto najboljih publikacija na globalnom nivou u 2018. godini.
Savetnica je direktora GIZ-a za Srbiju za pitanja rodne ravnopravnosti, a uporedo se aktivno bavi i pitanjima ekonomskog osnaživanja manjinskih grupa.

Govori tečno nemački, ruski, italijanski, engleski jezik i služi se španskim i francuskim, a na studijama je specijalizirala starogrčki i latinski jezik. Uči japanski.