Park Manjež

Sajam ideja, tehnologija i poslovanja u zoni prirode.
Događaj otvoren za sve građane uz predstavljanje ideja koje se mogu praktično primeniti.

  1. Događaj je podeljen na 4 segmenta:
  2. Budućnost transporta
  3. Cirkularni proizvodi
  4. Inovativna rešenja
  5. Ekonomija razmene

10.00-20.00 Postavka pametnog grada
20.00 In The Zone Stage – zatvaranje

IZLAGAČI:

Jugo-Impex E.E.R. 

E-RECIKLAŽA ( https://www.ereciklaza.com/ ) je vodeća kompanija u Srbiji u oblasti upravljanja opasnim i neopasnim otpadom. Misija kompanije je da sve vrste elektronskog i električnog otpada, koji se po Zakonu o upravljanju otpadom klasifikuju kao opasan otpad, ukloni iz prirode, na siguran, efikasan i društveno odgovoran način. Ideja preduzeća Jugo-Impex E.E.R. „Kraj otpada za pur penu“, nagrađena je iz oblasti cirkularne ekonomije, a predviđa izdvajanje freona i pur pene pri reciklaži uređaja za hlađenje, pri čemu se dobija novi proizvod, apsorbent za sakupljanje benzina i nafte u slučaju njihovog izlivanja u životnu sredinu. 

 

Telefon Inženjering d.o.o.

Telefon inženjering d.o.o. (http://www.telefon-inzenjering.co.rs/) je inovativna kompanija, orijentisana na poslovne i tehnološke inovacije,  integriše više izvora energije kao što su sunce, vetar, voda, geotermalna energija u cilju dobijanja energetski efikasnih objekata. Kompanija nove tehnologije približava svim segmentima društva, a pristup zahtevima korisnika i konstantno ulaganje u istraživanje i razvoj, pozicionirali su ovu kompaniju u red onih koje idu u korak sa svetskim trendovima. Kompanija je pobednik međunarodnog takmičenja za najbolje inovativno rešenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora 2013.godine. 

 

Institut “Mihajlo Pupin”

Institut je nagrađen za ideju upotrebe inovativnog tehničkog rešenja u obradi poljoprivrednog zemljišta, koje u potpunosti zamenjuje korišćenje fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije. 

Naučnoistraživački profil Instituta ‘’Mihajlo Pupin’’ (http://www.pupin.rs/) čini sinteza naučnog i ekspertskog znanja u širokom spektru oblasti kao što su: elektronika, automatika, procesno upravljanje, računarstvo, telekomunikacije, digitalna obrada signala, informacioni sistemi, softversko inženjerstvo i robotika a u parku Manjež biće predstavljena dva projekta: „Pametno upravljanje prirodnim resursima (vodom, zemljištem i energjom) u proizvodnji hrane za gradove budućnosti“ i „Tehno-ekonomska održivost postrojenja za preradu otpadnih voda u javno-komunalnom sektoru za gradove budućnosti“. 

Eko BaG  

Prvo ekološko – socijalno preduzeće u Srbiji koje se bavi specifičnom reciklažom koriscenih PVC vinila – banera iz reklamnih kampanja. Kompanija eko – BaG (https://ekobagserbia.wordpress.com/) pruža rešenje za kompanije koje su u obavezi da svoje reklamne banere recikliraju u inostranstvu, time što upotrebljene banere pretvara u određeni reklamni proizvod za kompaniju. Od ovog materijala šiju se različiti predmeti visoke upotrebne i dodatne vrednosti (konferencijske i modne torbe, fascikle, cegeri, razne futrole, novčanici i dr.).  

Solagro

Solagro Smart Recycling (https://solagroteam.com/) je srpski startap koji se bavi stvaranjem i implementacijom pametnih sistema za reciklažu ambalažnog otpada koji na zabavan način, kroz igru, motivišu građane da recikliraju. Pored rešenja namenjenih građanstvu, Solagro je osmislio i digitalne “in-house” siteme za reciklažu prilagođene kompanijama i brendovima, pogodne za kancelarije, festivale, aktivacije i interne događaje. Solagro je dobitnik više priznanja za najbolju tehnološku inovaciju kako u zemlji tako i u inostranstvu. 

Obučena za uspeh

Dress for Success Belgrade – “Obučena za uspeh” je deo međunarodne mrežne organizacije “Dress for Success World Wide” ( www.dressforsuccess.org ) koja je osnovana 1997. godine od kada je pružila podršku ženama u više od 160 gradova u 30 zemalja, i pomogla je više od milion žena širom sveta. Cilj programa je osnaživanje i pružanje podrške ženama iz ekonomsko i socijalno osetljivih grupa radi postizanja ekonomske nezavisnosti i ravnopravnosti, kao i pružanje podrške ženama u snalaženju u poslovnom ambijentu kroz kontinuiranu podršku obezbeđivanjem razvojnih alata za napredovanje. 

Program se sastoji od proizvodnje ženskih torbi i nakita od kože i od restlova kože, ručne izrade i restauracije moderno dizajniranih E.K.O. taburea i stolova, komada nameštaja izrađenih od auto guma, u vidu reciklažnog proizvodnog procesa (nadciklaže – upcycling) u cilju cirkularne ekonomije i zaštite životne sredine. 

Minipogon

Minipogon (http://irational.org/minipogon/ABOUT/) se bavi razvijanjem dostupnih tehnologija obrade otpadne plastike, koja bi inače ostala nedostupna za širu upotrebu usled licenci industrijskog sektora. Zajednički gradeći mašine kojima se od plastičnog otpada proizvodi završni proizvod (šreder, kompresor, ekstruder, injektor, itd) obezbeđuju se sopstvena sredstva za proizvodnju. Lociranjem radionice u migrantskom kampu Krnjača, otvorena je mogućnost uključivanja u proces rada osobama koje nemaju mogućnost zaposlenja. 

Do sirovina za rad – pored sakupljanja otpada iz sopstvene konzumacije i pomoći prijatelja, najvećim delom se dolazi otkupom ovog materijala od neformalnog sektora sakupljača – Romskih zajednica koje naseljavaju okolinu kampa. 

KNIToMANIA 

KNIToMANIA (https://www.instagram.com/knit.o.mania/) kao ideja se može opisati kao spoj ekološke korisnosti i tradicionalne kreativnosti pletenja autentične za ove prostore. Ideja je pokrenuta sa željom da se napravi pozitivan uticaj na zajednicu i da se preko proizvoda deluje na promenu svesti i rešavanja ekološkog pitanja. 

Proizvod po kome je KNIToMANIA prepoznatljiva je ranac, za izradu kojeg se potroši od 60 do 100 plastičnih kesa, a taj broj varira od veličine samog ranca ali i veličine, boje i kvaliteta kesa. 

KNIToMANIA kao koncept se na tržištu razlikuje jer u izradu svojih proizvoda uključuje plastične kese koje, zbog male količine materijala, nije isplatljivo reciklirati. 

E prime

E prime (https://e-prime.com/en/) je domaća kompanija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom električnih vozila. Kompanija je za veoma kratko vreme postala lider u segmentu proizvodnje električnih bicikala, kako na domaćem tržištu tako i u regionu.

U lepezi proizvoda se nalaze više modela bicikala i tricikala, a u fazi razvoja se nalaze trotinet i lagani električni automobil, neki od kojih će biti izloženi u četvrtak u parku Manjež.  

Ulaz je slobodan. Posetite nas 10. oktobra u parku Manjež od 10:00-20:00h